TOKSVETA

MİSYON

Bilimsel birikimin ürünü olan bilgiyi teknolojiden yararlanan bir yazılım ile birleştiren ilk Türkçe, modüler ve güncel bilgilerle donanmış toksikoloji veri tabanı olarak, zehirlenme olgularında hekimlerin kolay ve hızla ulaşabilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağı olmaktır.

VİZYON

Zehirlenmelere bağlı hastalık ve ölüm ile sonuçlanma oranlarının düşürülmesi, tedavi masraflarının ve hastanede kalma sürelerinin azaltılması yoluyla insan sağlığına katkıda bulunmayı hedefleyen ülkemizde ve uluslararası alanda hekimler için güvenilir bir başvuru kaynağı ve karar destek sistemi olmaktır.

TARİHÇE

Yurt dışında zehirlenme olgularında başvurulabilecek geniş toksikolojik bilgiler içeren ve birçok ülke tarafından kullanılmakta olan bazı veri tabanları bulunmaktadır, ancak özellikle yabancı dil bilgisi yeterli olmayan ya da acil durumlarda aradığına çabuk ulaşmak isteyen hekimler için oldukça yüksek ücretlerle abone olunabilen bu kaynaklardaki bilgiler ulaşılamaz hale gelmekte, ülkeler özgün dillerinde kaynaklar üretmektedir.

Ülkemizde de, zehirlenme olgularında hekimlerin başvurabileceği Türkçe ve güncel bir bilgi kaynağının bulunmaması sorununa bir çözüm bulma sorumluluğundan hareketle, 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Belma Gümüşel başkanlığında 10 kişilik bir akademik kadro TOKSVETA ile ilgili ilk çalışmalara başlamıştır. Derlenecek bilgilerin teknolojik olanaklardan da yararlanarak sürekli güncelleştirilen bir veri tabanına dönüştürülmesi hedefiyle, yazılım desteği için ARD Grup ile yapılan anlaşmadan sonra, çalışmalar bir TÜBİTAK-TEYDEB Projesine evrilmiş, 2015 yılında projenin kabulünden sonra çalışmalar hızlandırılmıştır.

TOKSVETA’yı hazırlayan hem toksikoloji hem de ARD Grup takımlarında yıllar içinde değişiklikler olmuş, 2020 yılında çalışmalar yeni bir kararlılık, heyecan ve ekiple hızlandırılmıştır. Halen toksikolojik veriler Lokman Hekim Üniversitesi öğretim üyeleri olan Prof. Dr. Belma Gümüşel ve Dr. Öğr. Üyesi Ayçe Çeliker editörlüğünde hazırlanmakta ve girilmekte, yazılım ayağı ise ARD Grup’tan 15 kişilik dinamik bir grup tarafından yürütülmektedir. Hedef, TOKSVETA’nın modül sayısı ve içerikleri bakımından sürekli güncellenerek öncelikle ülkemiz daha sonra da uluslararası ortamlarda hekimler için zehirlenme olgularında vazgeçilmez bir kaynak olmaktır.